SKINNED BANANA 2017-05-10T23:30:49+00:00

SKINNED BANANA

Voor haar project ‘SKINNED BANANA’ ontwikkelde Lotte een nieuw materiaal op basis van bananenschillen met als doel een collectie schoenen van dit materiaal. Naast de collectie schoenen ziet zij ook andere mogelijkheden voor de toepassing van het materiaal.

Het gebruiken van niet voor de hand liggende grondstoffen om nieuw materiaal mee te ontwikkelen vindt Lotte een zeer interessant proces waarin zij vele mogelijkheden ziet.

“Door als vormgever een materiaal te ontwikkelen ontstaan er veel meer mogelijkheden dan wanneer je zou handelen naar wat wel en niet zou kunnen volgens de theorie. Ontwikkelen en ontwerpen vanuit een experimenteel en esthetisch oogpunt en reageren op dat wat je ziet.”

In de experimenterende fase gebruikte Lotte groente- en fruitafval om te testen welke soorten het meest geschikt zijn voor het ontwikkelen van een materiaal. Het interessante aan deze fase is dat zij constateerde dat vooral bananenschillen zeer bruikbaar zijn. Bananenschillen hebben sterke vezels waardoor zij het als een interessante uitdaging zag om hier een materiaal van te ontwikkelen. Daarnaast is de banaan een van de populairste fruitsoorten dus dat betekent veel schillen om een materiaal van te ontwikkelen. Van alle schillen die we jaarlijks in Nederland weggooien zouden we volgens haar onderzoek zo’n 11.000.000 m2 materiaal kunnen maken. 

Een zeer inspirerend project met vele mogelijkheden.